Saturday, March 26, 2011

Buat apa yang kita minat! Minat apa yg kita buat!

Assalamualaikum..(x jawab dosa..)

Entry kali nie saja nak menyelit pasal budak2 yg baru amik result SPM macam aku.Semua yang sebaya dengan aku pasti tengah rungsing kan memikirkan pasal course yg hendak diambil lepas result..?kan?kan?
 Hurmm,yang result CEMERLANG dan TERBILANG tu xpelah boleh tuju ke arah yang lurus dah sebab dah nmpak matlamat korang semua coz jalan kat depan korang memang dah cerah dah..Tinggal nak berusaha bila dh further study nnti..tapi disarankanlah agar jangan bersenang-lenang sebab result dah gempak so kt U nnti fikir nk relaks aje tapi aku percaya korang x macam tu punye.N lagi satu, jgn lupa kawan2 k..so all the best lah untuk korang n beribu-ribu congrats ya.

Yang result cukup2 makan macam aku nie dont worry,maybe bukan korang nye luck or bukan korang nye bidang..so kt U nnti kalo dpt course yg sesuai ngn otak korang alhamdulillah..n buat yg terBAEK!sebab SPM bukan penamat hidup korang tapi baru permulaan untuk masa depan..!chaiyok2

Nie lagi satu kes yg x berapa den nak gemor,
Pilih course yang kita minat lah kakak2 n abang2 oi!Coz kita kena buat apa yang kita minat n minat dengan apa yg kita buat!janganlah sebab course yg korang minat tu market kerja dye x byk,so korang pilih benda yang korang x sure korang boleh buat.N let say lah kalo korang x enjoy ngn benda yg korang buat tu dah sah2 korang akan dpt kerja yg korang x minat n the whole life korg kena kerja tu jer..sanggup ke??tapi kalo dah course tu jer korang dapat..err pikir sendiri lah!ohoho

 Cubalah tarik nafas dalam2 n ambil seminit untuk berfikir dengan otak yang waras dan akal yg cerdas untuk percaya dengan rezeki Allah..bukan susah pon.tujuan kita menuntut ilmu adalah kerana ALLAH dan bukan hanya untuk mendapat pekerjaan sahaja..

Konklusinya,

 Janganlah amek course sbb pikir pasal kerje jer..rzki tu ade kt mana2,yang penting menuntut ilmu kerana ALLAH!insyaallah pasti ada rezeki nanti..

4 comments:

  1. derr , lagu ape doe ? sedap jugakk . har3.

    ReplyDelete
  2. lagu only hope-mandy moore
    kalo tgk muvi a walk to remember ko tau lah..

    ReplyDelete